... ale pomiar jest mało wiarygodny....
[O2] turbina się rozpadła, a teraz olej w układzie wydechowy
Zwiń
X
-
Co do turbiny i ubytków oleju, to po tym jak w lutym kupiłem też był problem z geometrią, turbina poszła do regeneracji i po wymianie brał olej. Rozmawiałem z rzeczoznawcą z PZM bo próbowałem ją oddać poprzedniemu właścicielowi, i powiedział że turbo musi się dotrzeć bo w większości warsztatów nie robią tego dobrze, bo po regeneracji turbo powinno chodzić na stole kilkadziesiąt godzin. No i coś w tym jest bo z czasem coraz mniej dolewam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4obstawiam "regenerację" turbosprężarki, a raczej jakość i wykonanie tej "regeneracji" :lol:
IMHO leje uszczelnienie - ale zaraz, zaraz !!!
jak olej w wydechu, to i dymienie powinno być - jest ?
[ Dodano: Wto 03 Gru, 13 13:01 ]
Zamieszczone przez sebo228Co do turbiny i ubytków oleju, to po tym jak w lutym kupiłem też był problem z geometrią, turbina poszła do regeneracji i po wymianie brał olej. Rozmawiałem z rzeczoznawcą z PZM bo próbowałem ją oddać poprzedniemu właścicielowi, i powiedział że turbo musi się dotrzeć bo w większości warsztatów nie robią tego dobrze, bo po regeneracji turbo powinno chodzić na stole kilkadziesiąt godzin. No i coś w tym jest bo z czasem coraz mniej dolewam.
Komentarz
-
-
chyba do tego, jakoby że "Twój" mechanik trzymał trzy dniówki (3x8h) auto klekoczące wolnymi obrotami przed warsztatem, zanim w nie wsiadł i pojechał na jazde próbną :szeroki_usmiechDiesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4chyba do tego, jakoby że "Twój" mechanik trzymał trzy dniówki (3x8h) auto klekoczące wolnymi obrotami przed warsztatem, zanim w nie wsiadł i pojechał na jazde próbną :szeroki_usmiech
R.
Komentarz
-
-
ja wiem, ja wiem....
położył cegłę na gazie i przy np. 3tys. obrotów wszystko się odbyło 3x szybciej
[ Dodano: Sro 04 Gru, 13 18:16 ]
Muti, a o takim rozwiązaniu pierwszy raz słyszę :idea: :!:
jak by to musiało być dokładnie mierzone
podejrzewam, że to tylko baaaaaaardzo z grubsza pozwala oceniać kompresję
wyniki mogą być takie: jest kompresja / nie ma kompresji
bo w barach to jakoś nie widzi mi się to->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4oj, to zadałeś zagadkę... takom warsiawskom znaczy, umysłowom :roll:
To tyle w temacie. Dziś z nim rozmawiałem, powiedział, że oddał wtrysk z 3 cylindra do sprawdzenia / naprawy, bo nie do końca dobrze pracuje. Powyżej 1000 obrotów - bez problemów, poniżej - 700 - 800 - 900 - czasem "nie pali" mimo, ze sprężanie jest - jak pisałem - w normie. Jak naprawi to - powiedział, że będzie demontował ponownie turbinę i sprawdzał.
to tyle.
miłego wieczoru.
R.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJa to podziwiam kogos, ze na hali zostawil sobie wlaczone auto przez cala swoja dniowke. Po godzinie mozna odpasc 8)
miłego dnia,
R.
Komentarz
-
-
rafal1st, ja Cię rozumiem w 100%. Co prawda mieszkam teraz pod Warszawą, ale jestem rodowitym warszawiakiem (od dziada itd). Rzeczywiście jest tak, że utarło się powiedzenie "warszawski cwaniaczek", ale nikt nie zastanawia się dlaczego tylko z góry zakłada taką oczywistość. A prawda jest taka, że w Warszawie mieszka w tej chwili max 20% warszawiaków, reszta to napływowe towarzystwo. I niestety, oni właśnie wystawiają nam taką wizytówkę. Bo przecież on już warszawiak...
Sorki za off'a, ale jakoś nie mogłem się powstrzymaćO czarnulę dba Robekcool http://www.k-mot.pl/page7.php
Graty i płyny ustrojowe zapewnia Kondzio http://www.oilspa.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JamilkoA prawda jest taka, że w Warszawie mieszka w tej chwili max 20% warszawiaków, reszta to napływowe towarzystwo. I niestety, oni właśnie wystawiają nam taką wizytówkę. Bo przecież on już warszawiak...
Sorki za off'a, ale jakoś nie mogłem się powstrzymaćByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WallyZamieszczone przez JamilkoA prawda jest taka, że w Warszawie mieszka w tej chwili max 20% warszawiaków, reszta to napływowe towarzystwo. I niestety, oni właśnie wystawiają nam taką wizytówkę. Bo przecież on już warszawiak...
Sorki za off'a, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać
Wracając do tematu głównego - będę informował na bieżąco, jak zmieni się status naprawy. Na razie wtrysk z 3. cylindra jest w "regeneracji".
miłego dnia,
R.
[ Dodano: Wto 10 Gru, 13 14:49 ]
Turbina zdemontowana; rusza się wałek (ok. 3 mm. luzu wokół osi - chyba za dużo?); jutro jadę do kolejnego zakładu regeneracji - tym razem na miejscu (w Warszawie). Nie chce mi się odsyłać tego "gdzieś" tam, żeby znów czekać tydzień (kolejny bez samochodu). Wtrysk wrócił z regeneracji, wymienione zostały: szpilki do osadzenia wtrysków (?), uszczelniacze pod wszystkimi wtryskami i zregenerowany wtrysk na 3. cylindrze. Nie ma żadnych wibracji, silnik chodzi podobno idealnie (stan sprzed demontażu turbiny). Na szczęście hipoteza o pogiętym korbowodzie nie potwierdziła się. Jeśli tym razem turbina będzie dobrze naprawiona (o ile była źle - ale podejrzewam, że tak było) i regeneracja w nowej firmie pójdzie sprawnie - jest szansa, że za tydzień wyjadę z warsztatu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafal1stZamieszczone przez wesolale bajki opowiadasz kolego ze az mozan prawie w to uwierzyć.
Co do pomiaru tego sprezania wszelkimi sprzetami to raczje z pryzmruzeniem oka powinno sie to brac. Amperomierza na kablu zasilajacym rozrusznika to nigdy nie widzialem w zadnym aucie. Obroty owszem mozna monitorowac ale czy sprzet jest na tyle szybki by jakos wyczuc predkosc katowa walu i ewentualne tetnienia w zakresie pol orbotu walu czyli 180 stopni katowych to watpie bo to w dodatku w ulamku sekundy. Pomiar moze i cos tam wart jest ale raczej stwierdza rzecz oczeiwsta czyli np podwieszony zawor ewentualnie ukruszony kawal zaoru itp przypadki kiedy praktycznie kompresji jest brak.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
Komentarz